Double 11, 11.11 eller Singles Day – namnge det för att tämja det! Ta del av de senaste trenderna från Kinas största shoppingfestival

nov 22, 2022 |
Ta nästa steg i din marknadsföring i Kina med våra Insights

Shoppingeventet ”The Singles Day” har för många länder varit ett helt okänt fenomen. Men precis som många andra trender och influenser från Kina börjar Singles Day bli en del av ”vår” ”shoppingkalender”, åtminstone om man tittar på Europa.

Kinas shoppingfestival, Singles Day (ofta kallad 11.11 eller dubbel 11), är Kinas största shoppingevenemang. Och med rekordsiffror år efter år har Singles Day i Kina också blivit världens största shoppingevent.

I år har de stora e-handelsaktörerna som Alibaba och JD varit relativt återhållsamma när det gäller att dela med sig av sina försäljningssiffror.

Men om vi tittar på shopping- och marknadsföringstrender så kunde man redan innan 11.11 tydligt se nya trender när det gäller digital marknadsföring, kundbeteende och produktkategorier.

NBH kommer att dela med sig av vårt resultat av årets Singles Day, men också ge lite bakgrund till Singles Day och varför det kan vara viktigt att hålla koll på den, även om du kanske inte deltar.

 • LinkedIn
 • Facebook

Kinas shoppingfestival: singeldagen, även kallad 11.11 och dubbel 11

Shoppingfestivalen The Singles Day har sin officiella dag den 11 november, och därför kallas evenemanget ofta 11.11 eller dubbel 11. I Kina gillar man att hänvisa till lyckosiffror eller att namnge olika evenemang efter siffror. Därför finns det många förklaringar till exakt 11.11, men vi lämnar detta utanför denna insikt. 😉

Singles Day är idag en inofficiell helgdag i Kina. Helgdagen skapades som ett svar på ”parhelger” som Alla hjärtans dag.

Den 11 november 2009, på Singles Day, lanserade Alibaba ett 24-timmars shoppingevent med rabatter och olika erbjudanden. Målet var att attrahera en yngre målgrupp.

Shoppingeventet blev en stor succé och snabbt följde andra e-handels- och sociala medieplattformar, varumärken och fysiska butiker trenden och deltog.

Har Kinas shoppingfestivaler blivit trendsättare för digital marknadsföring?

Under det senaste decenniet har Kina legat i framkant när det gäller digitala trender. Digitala trender som live-shoppingevent, metaverse och meta-influencers, för att nämna några, är några av de digitala trender som har blomstrat just från dessa typer av shoppingevent. Läs vår insikt om Metaverse här.

Många varumärken och e-handelsjättar väljer att testa nya former av digital marknadsföring under dessa evenemang. Målet är inte längre bara att tävla om de bästa försäljningssiffrorna, utan också att visa upp ny teknik och innovationer.

Med detta sagt är Kinas shoppingfestivaler intressanta att hålla koll på om du arbetar med digital marknadsföring!

Singeldagen 2022

Singles Day är inte bara ett 24-timmars shoppingevent. E-handelsplattformen JD, till exempel, öppnade sin försäljning den 31 augusti fram till midnatt den 11 november.

Inför årets festival fanns det en stor osäkerhet bland både kunder och återförsäljare. Covid-19-pandemin och brister i försörjningskedjan har påverkat den globala marknaden och många delar av världen befinner sig i en lågkonjunktur.

Trots detta tyder de siffror som redan har publicerats på att 2022 åtminstone kommer att matcha 2021 års siffror (952+ miljarder RMB). Bland annat har så många som 70.000 nya varumärken deltagit för första gången.

Det svenska lyxmodevarumärket Filippa. K är ett exempel på ett nytt varumärke som deltar i årets Singles Day. De valde att lansera sitt varumärke på Alibaba Tmall precis i tid för 11.11.

”Den kinesiska marknaden är för stor, för viktig och för inflytelserik för att ignoreras”, säger Filippa K:s VD Rikard Frost.

 • LinkedIn
 • Facebook
Bild från Filippas pressmeddelande. K lanseras på Alibaba Tmall

Så vilka är trenderna för singeldagen 2022?

NBH har listat de viktigaste scouterna från 2022 års singeldag

 • Metaverse

Metaverse har snabbt blivit en ny verklighet i Kina och intresset ökar ständigt. Inför årets Singles Day har fler företag valt att arbeta med virtuella idoler och KOLs. Med detta vill de främst nå en yngre och mer digital generation som föredrar att göra sina inköp online.

Fram till 2023 uppskattar marknadsundersökningsföretaget Forrester att upp till en femtedel av alla företag kommer att använda sig av samarbeten med virtuella KOLs. Läs vår insikt om kinesiska KOL:s här.

En annan trend som är kopplad till metaversen är att onlinebutiker börjar se mer och mer ut som fysiska butiker som man går in i via en avatar. Alibaba har till exempel digitala accessoarer så att du kan prova dem i 3D.

 • LinkedIn
 • Facebook
Prova dina accessoarer och kläder med virtuell shopping på Tmall. Bild: Alibaba Group
 • Robotar för leveransservice

En annan trend som vi såg redan förra året var att robotar har börjat användas för hemleveranser till kunder. I år hade Alibaba så många som 700 robotar som användes i transportkedjan ut till kunden. Det är dubbelt så mycket som förra året.

 • LinkedIn
 • Facebook
Alibabas logistikrobotar visades upp på ett universitetsområde i Kina

 • Hälsovård för dig och ditt husdjur

JD rapporterade i sin trendrapport den 12 november att hälsoprodukter hade en uppgång. Kunderna tenderade att stanna längre på plattformen för att jämföra olika produkter och tjänster, där kvalitet istället för pris var viktigt.

Mer än 1600 varumärken inom nutrition fördubblade sin försäljningsvolym. Produkter för sällskapsdjur ökade och bokningar av olika hälsotjänster ökade med 7 gånger. JD rapporterade också att försäljningen av ”livsrelaterade” tjänster ökat 30 gånger.

 • LinkedIn
 • Facebook
Else Nutrition under dubbel 11

 • Ökad efterfrågan på ”grön shopping”

Sökord som ökade drastiskt på JD.com under 11.11 2022 var ”organic”, ”green”, ”low-carbon” och ”energy-saving”.

Den ökade efterfrågan på klimatvänliga produkter har ökat i Kina. I maj i år lanserade JD ”Green Impact Initiative”, ett initiativ som innebär märkning av miljövänliga produkter.

Fler varumärken och plattformar uppmuntras också att välja ett mer miljövänligt logistiktransportalternativ.

 • ”Kina-Chic”

En trend som har blomstrat bland Gen-Z är ”China-Chic”, ett fenomen som fått sitt namn efter den ökade efterfrågan på kulturellt värde.

Detta visar inte bara efterfrågan på inhemska produkter utan också att internationella varumärken måste bli bättre på att anpassa sin marknadsföring till Kina.

För att sammanfatta….

Varumärken som engagerar sig mer i kunden i form av live shopping, videor, samarbeten med influencers och kundservice tenderar att öka sin försäljning.

Teknologier i form av transport och metaverse fortsätter att utvecklas och miljövänliga produkter fortsätter att spela en allt viktigare roll när konsumenterna gör sina val.

Redo att nå den kinesiska digitala marknaden?

Boka en kostnadsfri konsultation med NBH:s experter för att bedöma hur ditt företag ska gå vidare på den digitala marknaden i Kina.

DITT TEAM FÖR VARUMÄRKET CHINA

Vi är experter på hur du kan rikta din digitala marknadsföring i Kina.