loader image
NBH-guiden: Vad är framgången bakom Bilibili och hur kan det vara ett verktyg för marknadsföring på nätet?
Guider

Vi har sett det förut: när en plattform blir stor tar det inte lång tid innan den blir mycket stor. En snabbt växande plattform som vi måste observera är Bilibili, särskilt om man vill förstå det kinesiska e-landskapet och ännu viktigare om man vill göra affärer i Kina. För hur viktigt är det inte att vara synlig på sociala medier i Kina?

Ja, ni har rätt, lika viktigt som i väst.

Men som vi vet finns det en rad olika plattformar för marknadsföring i sociala medier i Kina, och Bilibili är en av dem.

Marknaden för onlinevideo i Kina har länge dominerats av tre företag: Youku (som ägs av Alibaba), iQiyi (som ägs av Baidu) och QQ Video (som ägs av Tencent). Nu är Bilibili redo för utmaningen, hypen är stor både bland användare och marknadsförare.

NBH guidar dig genom historien om Bilibili, dess innovativa funktioner, vem som använder Bilibili och hur du kan använda det som ett marknadsföringsverktyg.

Vad är historien bakom Bilibili?

Du kanske tänker på Bilibili som en "ny" plattform i Kina, men deras historia går tillbaka till 2009.

Bilibili, även nämnt som "B-site" eller "B-station" (B站), började som en nischplattform för ACG-gemenskapen ("Animation, Comics and Games"). Plattformen betraktades som en himmel för ungdomssubkultur- och animefans. Men under de senaste åren har användarna åldrats och innehållet blivit mer diversifierat.

Bilibilis grundare, Xu Yi (徐逸), på internet känd som "bishi", började med att skapa webbplatsen mikufans.cn, en webbplats för ACG-gemenskapen. 2010 återlanserade Xu Yi webbplatsen till Bilibli och skötte verksamheten i Bilibili. 2014 blev Chen Rui (陈睿) VD och styrelseordförande.

De två största internetföretagen i Kina är Tencent och Alibaba. Dessa två jättar är traditionellt sett konkurrenter, men Bilibili har lyckats få investeringar från båda företagen. Alibaba har 12,6 procent av ägandet och Tencent har 6,8 procent.

Bilibil startade som en nischplattform för ACG-communityn
  • LinkedIn
  • Facebook

Nya innovativa tagningar och funktioner

Sedan Bilibili skapades 2009 har det gått från att vara en innehållsplattform för ACG till att bli en bredare videogemenskap på nätet. Numera sträcker sig innehållet från anime, musik, spel och filmer till mode, livsstil, vetenskap och teknik osv.

Många jämför Bilibili med YouTube, det finns likheter, men Bilibili har funktioner och en unik gemenskap som skiljer den från många andra liknande plattformar. 

En av dessa funktioner är "Danmu (弹幕)" eller "bullet chat". Danmus är kommentarer som visas direkt på videoskärmen, som flytande livekommentarer medan man tittar. Danmus är mycket populärt och sympatiskt hos den yngre generationen, millennials och Gen-Zers. Danmus skapar en starkare känsla av samhörighet och delaktighet.

Danmu eller bullet chat showcase
  • LinkedIn
  • Facebook

En annan funktion är att användarna har möjlighet att använda B Coins (硬币) och Shells (贝壳), en digital valuta som är unik för plattformen. Det kan användas för att tipsa och stödja kreatörer och varumärken. Den här funktionen lägger till ett alternativ till "Gillar" och "Favorit". På detta sätt har Bilibili skapat sitt eget innovativa ekosystem, vilket resulterar i engagerande innehåll och engagemang från sina användare. 

Bilibili har en innovativ affärsmodell som skapar kvalitetsinnehåll, organisk räckvidd och hög avkastning på marknadsföringsinvesteringar.

Vem använder Bilibili?

Enligt QuestMobile TRUTH 2018 var Bilibili den mest populära appen bland unga kineser under 24 år. Statistik från iiMedia Research 2021 visar att plattformen har 202 miljoner aktiva månadsanvändare, varav 86 % är under 35 år. Användarna spenderar i genomsnitt mer än 80 minuter per dag, vilket genererar 4,7 miljarder interaktioner per månad.

Plattformen har också en nästan lika stor attraktion för både manliga och kvinnliga användare.

Bilibili har blivit födelseplatsen för den yngre generationens populärkultur, och denna generation är också på väg att bli motorn i den inhemska konsumtionsökningen.

Hur marknadsför du ditt företag på Bilibili?

Det finns olika sätt att marknadsföra ditt varumärke genom Bilibili, NBH kommer att lista de två vanligaste: 

KOLs

Bilibili är främst ett KOL-ekosystem och de flesta varumärken går genom samarbete med KOLs, som ett exempel har endast 504 varumärken sin egen varumärkessida på plattformen. Det finns främst olika sätt att arbeta med KOLs: 

  1. Yaoyue (邀约), som betyder "inbjudan". Varumärken samarbetar med KOLs och infogar e-handelslänkar via sitt videoinnehåll. Detta kan driva försäljningsdriven trafik direkt till e-butiker som Tmall och JD. Brand kan mäta klick och försäljning från varje kampanj.  
  2. Xuanshang (悬赏), som betyder "belöning", kan förklaras som ett samarbete genom en e-handelskatalog med flera varumärken. Brand kan ladda upp sina produkter som de vill marknadsföra och KOLs kan frivilligt välja att samarbeta och få en provision.

Bilibili reklam

Beroende på din kampanj eller produkt erbjuder Bilibilii olika annonsplaceringar. Det kan till exempel vara "Splash Screen Ads", annonser som visas när användaren öppnar appen.

"Feed Ads" uppmuntrar användare att följa varumärkeskonton, ladda ner appar eller leda användare till en landningssida. Annonsen kan visas som en bild eller video med en annonsikonen.

Biliblii har en kreativ publik med kreativt innehåll. Innehållet bör därför planeras noggrant och tänka kvalitet framför kvantitet.

Kvalitetsinnehåll demo av Bilibili
  • LinkedIn
  • Facebook
Ett bra exempel på kvalitetsinnehåll är Fendis "Peekaboo Bar" som illustrerade en serie för deras kampanj. Varumärket ville nå Chinas Gen-Z.

För att lyckas med ditt varumärke på Bilibilii finns det ett behov av att engagera och interagera med samhället. Framgångsrik marknadsföring på Bilibili kräver att du tänker lite utanför lådan för att sticka ut.

Vill du veta mer? Följ gärna vårt nyhetsbrev.  

Dela detta