NBH:s guide: Attrahera kinesisk turism med Dianping

jun 14, 2023 |
Guider

Om du ska resa till andra sidan jordklotet, hur planerar du din resa? Eller om du vill fly från staden till landet över en helg, vart vänder du dig då? Många känner kanske igen sig i att klicka sig in på Google, läsa bloggar eller öppna Tripadvisor, men i Kina är det inte så.

Liksom många andra smarta digitala plattformar i Kina finns det naturligtvis en app som erbjuder allt från att söka efter restauranger, aktiviteter, hotell, både i och utanför Kina. Om du bor i Kina är det här en praktisk app som du bara måste ha i din telefon!

Vi har pratat om Dianping tidigare (även känt som Meituan-Dianping), men efter en covidpandemi som stoppade turismen har denna plattform inte varit lika relevant. Men nu när turismen från Kina har kommit igång i smyg, och mer är att vänta, är den här appen mer än relevant. Efter en lång tid av nedstängning är kinesiska medborgare ivriga att börja resa igen! Många länder är också ivriga att välkomna kinesisk turism!

Det första steget för att få besökare att besöka dig är att låta besökarna hitta dig! Om vi talar om kinesiska besökare så talar vi om Dianping. Eftersom Dianping är Kinas go-to plats när man letar efter shopping, restauranger, aktiviteter, hotell etc, är det här appen du måste vara synlig på.

I denna NBH Guide dyker vi djupare in i Dianpings digitala plattform, vad det är, kundresan och framför allt varför denna plattform kan vara viktig för dig för att locka kinesisk turism!

 • LinkedIn
 • Facebook
Kinesiska turister njuter av naturen. Bild: Adobe lager

Vad är Dianping?

”Vi hjälper människor att äta bättre, leva bättre!” – detta är Dianpings slogan, och man kan lätt säga att sloganen har levt upp till deras förväntningar!

Vid första anblicken kan Meituan-Dianping verka som en vanlig leverans- och e-handelsplattform. Men den går ännu längre genom att ge omfattande rekommendationer för olika lokala tjänster i närheten och för framtida resor. Dessa rekommendationer omfattar hotell, resebokningar, filmer och andra företag. Appen erbjuder också rabatter och olika kampanjer.

Denna sociala plattform, som är känd som Kinas version av Yelp, spelar en viktig roll i stadsbornas dagliga liv och gör det enkelt för dem att hitta och använda praktiska och pålitliga tjänster. Appen kan ofta kallas för ”Kinas Yelp”.

Det mest unika med Dianping är att användarna kan dela med sig av sina erfarenheter, betygsätta etablissemang och ge feedback på de tjänster de har fått. Dianping används i stor utsträckning av konsumenter i Kina för att fatta välgrundade beslut om var de ska äta, shoppa och ägna sig åt fritidsaktiviteter.

 • LinkedIn
 • Facebook

Användardemografi och data

År 2021 hanterade Meituan-Dianping cirka 43,6 miljoner dagliga order. Även om majoriteten av appens användare bor i stadsområden, lockar dess bekvämlighet människor från olika åldersgrupper. Plattformens matleveranstjänster hade tillsammans svindlande 690 miljoner aktiva användare varje månad.

Hur ser Dianpings konsumentresa ut?

När det gäller konsumentresan på Dianping följer användare som söker specifika upplevelser vanligtvis en rad steg. De söker efter önskade kategorier av etablissemang, utforskar de högst rankade alternativen i deras närhet (tack vare Dianpings platsbaserade funktion), granskar användarnas betyg och feedback och håller utkik efter eventuella kampanjerbjudanden.

Om de hittar något tilltalande kan de enkelt göra direktbokningar via Dianping, hämta ut kampanjkuponger och fortsätta att njuta av sin valda upplevelse.

För att bryta ner det i några steg kan kundresan se ut så här:

 1. Upptäck: Användaren söker t.ex. efter en specifik destination för att få information och rekommendationer. Användaren fortsätter att utforska specifika kategorier med topprankade alternativ baserat på deras plats med hjälp av Dianpings platsbaserade funktion.
 2. Forskning och utvärdering: Användare granskar betyg, feedback och kommentarer från andra användare, samtidigt som de letar efter tillgängliga kampanjer eller rabatter.
 3. Direktbokning: Om användarna hittar en tilltalande anläggning kan de enkelt göra direktbokningar via Dianping.
 4. Allt samlat i Dianping: Användarna fortsätter att njuta av den valda upplevelsen och har sin planerade resa och information sparad i Dianping!
 5. Ge ett gott betyg till nästa besökare: Efter att ha njutit av den valda aktiviteten ger användaren förhoppningsvis ett bra betyg en kommentar för framtida besökare!

 • LinkedIn
 • Facebook
Dianping erbjuder ett brett utbud av valmöjligheter och platser att utforska


Varför är Dianping ett så populärt val för kinesiska resenärer?

Innan du gör en resa vill du självklart kunna planera inför din avresa. Eftersom de flesta plattformar i Kina ligger bakom en brandvägg använder de de plattformar som de kan använda, men också gillar och känner sig bekväma med, plus att allt är på kinesiska. Här spelar språket en stor roll, för även om de besöker en västerländsk webbplats är det inte självklart att den finns tillgänglig på kinesiska.

Det unika med Dianping är att det är den främsta appen för resor, den är fylld med data och du kan söka efter vilket resmål som helst, allt från vandring i Norden till stadslivsupplevelser.

5 skäl till varför Dianping är en så populär app:

 1. Omfattande täckning: Dianping ger omfattande information om städer, sevärdheter, restauranger, butiker och olika fritidsaktiviteter i hela Kina. Det fungerar som en one-stop-plattform för resenärer att upptäcka och utforska ett brett utbud av alternativ inom deras önskade destinationer.
 2. Användarrecensioner och rekommendationer: Dianping har användargenererade recensioner och rekommendationer, som värderas högt av kinesiska konsumenter. Resenärer kan förlita sig på de erfarenheter och åsikter som delas av andra användare för att fatta välgrundade beslut om var de ska besöka, äta och bo. Detta bidrar till en mer njutbar och tillfredsställande reseupplevelse.
 3. Platsbaserad funktionalitet: Dianping använder sig av platsbaserade tjänster, så att användarna enkelt kan hitta närliggande restauranger. Detta är särskilt användbart för turister som inte känner till det lokala området och vill hitta attraktioner, restauranger eller butiker i närheten av sin nuvarande plats.
 4. Kampanjerbjudanden och rabatter: Dianping har ofta kampanjerbjudanden, rabatter och kuponger för olika verksamheter. Detta kan hjälpa resenärer att spara pengar när de upplever olika turistaktiviteter eller matställen. Användare kan samla in dessa erbjudanden via plattformen och dra nytta av kostnadseffektiva erbjudanden.
 5. Bekväm bokning och reservationer: Dianping ger användarna möjlighet att direkt boka och reservera hotell, restauranger och andra sevärdheter. Detta effektiviserar processen och gör att resenärerna inte behöver besöka flera webbplatser eller ringa telefonsamtal, vilket ger ett bekvämt och effektivt sätt att planera sin resväg.

Samarbeta med en KOL

Att samarbeta med Key Opinion Leaders (KOLs) på Dianping kan vara en effektiv strategi för att öka synligheten, trovärdigheten och engagemanget hos plattformens användarbas.

När du överväger ett samarbete med KOL:s på Dianping är det viktigt att undersöka och välja KOL:s vars värderingar, stil och målgrupp stämmer överens med ditt företags. Ett effektivt samarbete innebär tydlig kommunikation, gemensamma mål och ett genuint partnerskap som gynnar båda parter.

Kom ihåg att KOL-samarbeten bör ses som en del av er bredare marknadsföringsstrategi och komplettera andra insatser för att locka kinesiska turister. Genom att utnyttja KOL:s inflytande och räckvidd på Dianping kan företagen öka sin synlighet, trovärdighet och sitt engagemang, vilket i slutändan tilltalar kinesiska turister och leder till fler besökare på deras anläggningar.

 • LinkedIn
 • Facebook
Reseselfie. Bild: Adobe Stock

Attrahera kinesisk turism med Dianping!

Att synas på Dianping är avgörande för att locka kinesiska turister eftersom det ger företagen möjlighet att utnyttja plattformens popularitet, dra nytta av användarnas recensioner och betyg, öka exponeringen och medvetenheten, erbjuda praktiska bokningstjänster och erbjuda sömlösa online-till-offline-upplevelser. Fördelen med att erbjuda rabatter och kampanjer kan också vara ett bra första steg för att attrahera nya besökare och öka populariteten på plattformen.

Genom att etablera en stark närvaro på Dianping kan företag effektivt rikta in sig på och fånga kinesiska turisters uppmärksamhet, påverka deras resebeslut och förbättra deras helhetsupplevelse.

Få exponering före, under och efter en resa!

Lär känna Dianping ännu bättre genom att besöka vår Dianping-sida eller gå direkt till Sociala medier och lär dig mer om alla viktiga plattformar i Kina.

Ready to reach the
Chinese market online?

Book a free consultation with NBHs experts to assess the right way forward for your company toward China’s digital market.

YOUR CHINA BRAND TEAM

We are experts in how to target your digital marketing in China.

Share This